Vul een zoekwoord in:

Record stapelen boogconstructies gebroken?

Velp, 20 augustus 2012

Met 2,5 cm te weinig bleef vrijdag 17 augustus jl het baksteen-stapel-record uit 2011 ongeslagen. Dat was het resultaat van verwoede pogingen van zo'n 220 aankomende studenten Bouwkunde aan de TU Delft om met 100 bakstenen en zonder cement of andere hulpmiddelen een zo groot mogelijke overspanning te maken. Het stapelen van een boogconstructie vormde het doe-onderdeel van het STEEOWEE-introductieweekend 'Life under the Bridge', waarmee studievereniging STYLOS en KNB de aankomend eerstejaars begroetten.

Steeowee 2012 - 2

Vrijdagmiddag 17 augustus vormde de campus van de faculteit Bouwkunde in Delft het decor voor een workshop 'baksteen stapelen'. De aankomend studenten Bouwkunde, die dit jaar voor 60% uit vrouwelijke studenten bestaat, deden mee aan een KNB-workshop 'Ontwerpen met baksteen'. Na een korte introductiefilm over herkomst, productie en toepassing van baksteen ('Leven in de klei') volgeden een serie korte presentaties door architect Joris Molenaar (Molenaar & Van Winden architecten), technicus Arie Mooiman (KNB) en Karmen de Maaré (BAM Woningbouw). Met een duidelijk betoog over de elementaire principes van overspannende boogconstructies in baksteen wist Karmen de Maaré de aankomend studenten te motiveren en te inspireren.

steeowee 2012 - 1

Eenmaal buiten leverde dat spannende taferelen op. De studenten moesten binnen een half uur met 100 bakstenen een zo groot mogelijke overspanning maken, zonder gebruik van cement, lijm of hulpconstructies. Dat bleek een flinke klus te zijn.

Steeowee 2012 - 3

Toch slaagden 22 teams erin om bij tropische temperaturen prachtige, creatieve en soms ietwat fragiele constructies te maken. Naast de prijs voor de winnaars met de grootste overspanning, zijnde 1230 mm, waren er eervolle vermeldingen voor de meest bijzondere constructie, de meest inventieve constructie en voor de groep met de grootste pech.

Steeowee 2012 - 6

De bijzonder sfeervolle middag werd passend afgesloten met een verfrissend biertje.

Steeowee 2012 - 5

 Voor een korte filmimpressie klik hier