Vul een zoekwoord in:

Nieuwe Technische Aanbeveling Stichting Stapelbouw

Stichting Stapelbouw heeft twee nieuwe Technische Aanbevelingen (TA) uitgegeven. Namelijk STA.020.2018: 'Spouwmuren met een buitenblad met een dikte van 65 mm belast door wind' en STA.030.2018: 'Toepassing van niet hechtende wapening voor het verhogen van de weerstand van gemetselde penanten'.

STA.020.2018

Uitdagingen op het gebied van duurzaam bouwen geven vraag naar spouwmuren met gemetselde buitenbladen die smaller zijn dan de traditionele 10 cm. Bestaande rekenregels bevatten echter geen normen voor het bepalen van de windbelasting op dunnere buitenbladen. STA.020.2018 geeft hier antwoord op. Deze TA geldt zowel voor nieuwbouw als renovatie.

Meer weten over deze TA? Kijk op de website van Stichting Stapelbouw.

STA.030.2018

De stabiliteit van eengezinswoningen bij winbelasting wordt vaak ontleend aan de penanten in de voor- en/of achtergevel of naast het trapgat. Soms is het niet mogelijk om penanten breed genoeg te maken. Voor deze situaties is in STA.030.2018 een alternatief beschreven. Binnen de beschikbare breedte van de penanten kan namelijk de weerstand tegen horizontale belastingen worden vergroot door het aanbrengen van verticale wapening in of naast de penanten.

Meer weten over deze TA? Kijk op de website van Stichting Stapelbouw.