Vul een zoekwoord in:

Nieuwe Baksteen CAO veelbelovend voor jong en oud

Velp, 1 december 2017

KNB, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen onderhandelden over een nieuw CAO voor het personeel in de Baksteenindustrie. Het onderhandelingsresultaat is veelbelovend voor jong en oud, kent een aantrekkelijke loonsverhoging en omvat een beter leesbare CAO-tekst. Ledenraadplegingen moeten duidelijk maken of het onderhandelresultaat op instemming kan gaan rekenen.

De nieuwe afspraken bestrijken een looptijd van 18 maanden, kennen een loonsverhoging van 2.75% per 1 januari 2018 en 0.75 % per 1 oktober 2018, respecteren de STAR-aanvullingsregeling 3e WW-jaar en geven een beter leesbare CAO-tekst.

Belangrijker is dat partijen met de nieuwe CAO willen voorsorteren op een toekomst waarin voor jonge instroom moet worden geconcurreerd op de arbeidsmarkt en oudere werknemers gezond de AOW-gerechtigdheid moeten kunnen blijven halen. Daarom bevat het onderhandelresultaat een aantal afspraken die hierop inspelen. Zo vervallen de jeugdloonschalen en zijn aanzetten gemaakt voor een nog verder door te ontwikkelen sectoraal beleid Duurzame Inzetbaarheid.

De Nederlandse baksteenindustrie produceert metsel- en straatbaksteen en poreuze binnenmuursteen. Bij de 15 fabrikanten werken ca. 1.500 mensen. In 2016 realiseerde de industrie een omzet van ca. 281 mln euro.