Vul een zoekwoord in:

Goed bezochte KNB Studiedag voor Metseldocenten

Velp, 5 februari 2013

'Lef, durf en focus'

Drie woorden waarmee Ewald van Hal, directeur van KNB, op 30 januari de jaarlijkse Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs opende. Zo'n honderd mensen hadden de files getrotseerd om tijdig in het MADE CENTER in Tilburg aanwezig te zijn.

Van Hal sprak van het 'Epke Zonderland effect'. De turner overwon tegenslagen en met zijn gewaagde oefening verdiende Epke een gouden medaille. Ondanks de mindere periode in de bouw -het EIB sprak een dag later over 77.000 werklozen- overheerst bij Van Hal toch een goed gevoel voor de toekomst. Kansen moet je zien en pakken, goede netwerken benutten. Hij gaf voorbeelden. Zoals KPMG, die laat weten dat deze tijd van crisis moet worden gebruikt om na te denken over samenwerking, verantwoording en levensduurdenken. Punten die bij uitstek van toepassing zijn op de keramische industrie. En de Amsterdamse grachten bestaan dit jaar 400 jaar. Een ode aan baksteen!

Metseldocentendag 2013      Metseldocentendag 2013 - 2

Veel interessante informatie

Na deze bemoedigende woorden kwamen veel uiteenlopende onderwerpen aan de orde. Er komt per 1 juli 2013 nieuwe Europese productwetgeving voor bouwproducten. De CE-markering wordt verzwaard en bij ieder product wordt een prestatieverklaring (DoP) verplicht. De DoP vermeldt de kenmerken van het product. Voor baksteen gaat het dan om zaken als soort steen, formaat, fabrikant en wateropname. Piet Hanegraaf gaf een overzicht van de activiteiten van de inmiddels veertigjarigeStudiegroep metselen. Er zijn afgelopen jaar veel goedbezochte studiedagen georganiseerd. HetPlatform vmbo Bouwen-Wonen-Interieurblijft zich sterk maken voor 'smal' opleiden in het vmbo, vertelde Henk van Ginkel, regiocoördinator. Naast het gemeenschappelijke kerndeel zijn achttien keuzedelen aangegeven. Er is dringend behoefte aan docenten die willen meedenken bij de ontwikkeling van die keuzedelen. Ook zoekt het Platform docenten die ervaring hebben met sociale media als Facebook. De landelijke dag van het Platform vmbo BWI is op 5 juni 2013.

Metseldocentendag 2013 - 3  Metseldocentendag 2013 - 4

Kansen voor baksteenmetselwerk

Die zijn er volop betoogde Arie Mooiman van KNB. Baksteen scoort goed op aspecten als kwaliteit, onderhoud, duurzaamheid en milieu. Het aandeel van baksteen blijft bij gevelwerk in woningbouw vrij constant en is nu 79%. In de utiliteitsbouw neemt het aandeel van baksteen bij kantoren en ziekenhuizen toe, bij de agrarische sector en scholen af. Kansen voor baksteen zijn er ook in de bestaande woningvoorraad. Er zijn smallere stenen ontwikkeld die mogelijkheden bieden voor beter geïsoleerde spouwbladen.

Metseldocentendag 2013 - 5  Metseldocentendag 2013 - 6

Nog maar25 kg tillen

Na de koffie werden de aanwezige docenten geïnformeerd over het aangepaste A-blad 'Metselen en lijmen', waarbij minder fysieke belasting (max.25 kg) voorop staat. Er was een nieuw ontwikkelde tweewielige ergonomische kruiwagen waarmee iedereen kon voelen hoeveel lichter dezelfde voorraad stenen kan worden vervoerd. KNB meldde dat in 2012 weer vele bakstenen met korting naar het metselonderwijs zijn gegaan. De vmbo-scholen, roc's en opleidingsbedrijven hebben 800.000 bakstenen gevraagd en ontvangen. Vanaf half februari kunnen er weernieuwe aanvragenworden gedaan. Levering van de stenen vindt in april plaats.

In woord en beeld werd teruggeblikt op het succesvolle zestigste Nationaal kampioenschap metselen en voegen in Barneveld. Bijzonder eervol was het bezoek van Koningin Beatrix. Dit jaar zijn de wedstrijden in Oldenzaal, waar een poppodium wordt gemaakt. Er zijn zes regionale voorronden, waarvan de eerste op 28 februari en 1 maart is. De oproep werd gedaan om nog kandidaten aan te melden!

Prefab metselwerk en robots

's Middags hield directeur Harrie Vekemans van MADE CENTER een interessant betoog over de toekomst van prefab metselwerk en metselrobots. Baksteenmontagebouw bestaat al sinds de dertiger jaren. Dat leidde vaak tot saaie gebouwen. Nu worden mooie en afwisselende gevels gemaakt. Steigerloos bouwen is mogelijk met wandelementen van baksteen, compleet met isolatie en kozijnen. Met een metselrobot kan zelfs 3D worden gemetseld. In de grote hal van het centrum stonden mooie voorbeelden van prefab- en door een metselcomputer gemaakte muren. Deze muren ontlokten veel commentaar bij de docenten. Niet alles is mooi, maar het is bijzonder om te ervaren wat er allemaal mogelijk is. Deels straks te zien op de BouwBeurs2013 inUtrecht.

De dag eindigde met een leuk filmpje over metselen met een helicopter. Leuk om naar te kijken: flying bricks op YouTube

De zeer geslaagde en informatieve door KNB georganiseerde Studiedag voor metseldocenten- en instructeurs werd afgesloten met een hapje en drankje, waarna iedereen rond half vier uur bepakt met meer metselkennis weer huiswaarts ging.