Vul een zoekwoord in:

MasterClass Baksteen 2017: het was een succes!

Velp, 2 oktober 2017

Het was volle bak in de Bos en Lommerschool in Amsterdam, locatie van de vijftiende KNB MasterClass Baksteen. Deze locatie was niet zonder reden gekozen, de school is gebouwd naar een ontwerp van Marlies Rohmer. Samen met Bart van Kampen en Jan Peter Wingender was zij master bij deze MasterClass.

IMG_8613

Het thema van de MasterClass was 'een blijvend mooie huid'. Net zoals bij een mens biedt de huid van een gebouw bescherming en het bepaalt voor een groot deel het uiterlijk. De centrale vraag was 'Hoe ontwerp en realiseer je een prachtige baksteenhuid die door de tijd zijn kracht en schoonheid behoudt?'. Inspelend op dit thema hadden de deelnemers op verzoek foto's ingestuurd van wat zij zowel geslaagd als minder geslaagd metselwerk vonden.

IMG_8606

IMG_8621

Architecten vanuit het hele land luisterde aandachtig naar de drie master-architecten. Zij deelden hun opgedane ervaring en kennis rond het gebruik van baksteen met de deelnemende architecten. Ieder vanuit een eigen visie en ontwerphandschrift. Naast de ontwerpaspecten kwamen ook de gebruikte uitvoeringstechnieken aan de orde. Dat varieerde van het gebruik van massief dragend metselwerk tot en met het gebruik van steenstrips om een geornamenteerde huid om een flexibel skelet te maken. De middag werd afgesloten met een rondleiding door en rond de school.

IMG_8626

Na afloop beoordeelde de deelnemers de MasterClass met een 8+: de MasterClass is zeker voor herhaling vatbaar!