Vul een zoekwoord in:

Kijktip! Baksteen meester in duurzaamheid

Stel dat historische gebouwen nu nieuw gebouwd zouden moeten worden. Zouden ze dan kunnen voldoen aan het Bouwbesluit voor het berekenen van de milieubelasting door materiaalgebruik? Zie de vlog en stel met KNB vast: bij een echt lange gebouwlevensduur is baksteen meester in duurzaamheid.

“Deze gebouwen staan er allemaal al heel lang. Vanuit gebruik kun je dus zeggen dat deze panden heel duurzaam zijn”. 

Dat zegt Ilse Koreman van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in haar inspirerende vlog. Tijdens een wandeling door de oude binnenstad van Leiden toont zij een voorbeeld voor het verduurzamen van een historisch gebouw.

Opvallend in de vlog is de prominente rol van baksteen in het straatbeeld. Door de hoge ouderdom van de baksteentjes is, met terugwerkende kracht, de milieubelasting per jaar van de gebouwen en het straatwerk uitzonderlijk laag. Dat maakt de historische gebouwen duurzaam op het gebied van materiaalgebruik. Bovendien: had dit cultureel erfgoed wel bestaan zonder de baksteen? Uitdaging is nu deze gebouwen energiezuiniger te maken met behoud van het historisch karakter. De vlog gaat daarover.

Stel nu eens dat historische gebouwen in deze tijd nieuw gebouwd zouden worden. Dan zouden ze moeten voldoen aan de zgn. MPG-eis uit het Bouwbesluit. Deze beogen de milieubelasting door materiaalgebruik te beperken. Bij de bepaling van de MPG wordt bij woningen voor de gebouwlevensduur de standaardwaarde van 75 jaar gehanteerd. Ook dan scoort baksteenmetselwerk behoorlijk goed ten opzichte van andere gevelproducten. Echter gaat volgens diverse studies een goede woning gemiddeld zeker 120 jaar mee. En bij een echt lange gebouwlevensduur is baksteen meester in de duurzaamheid en materiaalefficiencyBaksteenmetselwerk is ook zeer onderhoudsarm.

KNB dringt al langere tijd aan op meer differentiatie in de standaardwaarden van gebouwlevensduren voor de MPG-berekening. De inschatting van de gemiddelde levensduur per gebouwtype moet daarbij zo realistisch mogelijk zijn. Binnen de Nationale Milieu Database wordt nu onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden daartoe.

Zie ook de nieuwste KNB video over Le Perron in Woerden en meer video's op Youtube-kanaal van KNB