Vul een zoekwoord in:

Jeugdige metselaars strijden om Zilveren Troffel

Finale ontwerp NK Metselen 2019  (artist impression – in werkelijkheid staan de elementen verder uit elkaar)

Finale ontwerp NK Metselen 2019 (artist impression – in werkelijkheid staan de elementen verder uit elkaar)

Woensdag 10 april start in Ede de landelijke finale van het 67e NK Metselen. Twaalf metselleerlingen strijden drie dagen lang om de ‘Zilveren Troffel’. Eerder dit voorjaar wonnen zij regionale voorronden verspreid door het hele land. Het kampioenschap is een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie. Zij wil daarmee de instroom naar metselopleidingen bevorderen en bouwvakmanschap stimuleren. Het NK Metselen vindt plaats op een moment dat de bouwsector voor een immense opgave staat tot nieuwbouw en verduurzaming van bestaande bouw.

Het NK Metselen wordt voor de 67e keer in successie georganiseerd. De twaalf finalisten kwalificeerden zich eerder dit voorjaar tijdens acht regionale voorronden. Deelnemers zijn allen VMBO-leerlingen. Zij worden niet beoordeeld op snelheid maar op werkhouding en het realiseren van kwaliteitscriteria voor baksteenmetselwerk.

Met het organiseren van het NK Metselen promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) sinds 1953 ononderbroken het metselonderwijs. Doel is de instroom van jonge metseltalenten bevorderen en goed vakonderwijs stimuleren. Anno 2019 komt daar het bevorderen van interesse onder jongeren voor een loopbaan in de bouw bij.

Finalelocatie
Het NK Metselen is een jaarlijks terugkerend evenement, kent regionale voorronden en een landelijke finale op een jaarlijks wisselende locatie. Dit jaar strijkt het neer op de voormalige kazerneterreinen in Ede. Hier wordt de Veluwse Poort gerealiseerd, een nieuwe woonwijk met honderden woningen die tussen de gerestaureerde kazernegebouwen worden gebouwd.

Finalewerkstukken
Het kampioenschap onderscheidt zich doordat na afloop de gemetselde werkstukken blijven staan en een permanente functie voor de omgeving krijgen. Dit jaar worden speeltoestellen voor jonge kinderen gemetseld. Met als referentie het militaire verleden van het gebied inclusief stormbanen, vormen de speeltoestellen een hindernisbaan. Corné de Broekert en Pip Hiemstra, architectuurstudenten Bouwkunde aan de TU Delft, zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Op deze wijze komt jonge ontwerpkennis en jeugdige verwerkingskunde in het kampioenschap samen.

Programma
De finale is een driedaagse wedstrijd en start op woensdagochtend 10 april.  Op vrijdag 12 april om 14:00 uur is de symbolische overdracht van de hindernisbaan. KNB-directeur Ewald van Hal overhandigt de gemetselde werkstukken aan burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede. Aansluitend volgt een feestelijke prijsuitreiking eindigend in het bekend maken van de landelijke winnaar door CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Geïnteresseerden zijn alle dagen van harte welkom om de finalisten aan te moedigen.

Meer informatie over de finalewedstrijd, de finalisten, het programma, het finalewerkstuk en de geschiedenis van het NK Metselen nog veel meer, is te vinden op de website van het kampioenschap: www.metselwedstrijden.nl.