Vul een zoekwoord in:

Fractie SGP Gelderland brengt werkbezoek aan Gelderse baksteenindustrie

Trots en enthousiasme werken aanstekelijk. Het inspireerde de Statenfractie van SGP Gelderland om donderdag 18 september op werkbezoek te komen bij de georganiseerde baksteenindustrie. Op locatie van Rodruza steenfabriek De Zandberg (Gendt) werd de praktijk van het bakken van klei ervaren. En werd er vooral bijgepraat over actuele thema’s’.

Hoewel een Gelders onderonsje waren er zo daags na Prinsjesdag voldoende actuele gespreksonderwerpen, denk aan die op klimaat- en energiegebied. Fractielid Evert Mulder toonde zich geïnteresseerd in de mogelijkheden van de sector om duurzame alternatieven voor aardgas in te zetten. Fabrieksdirecteur Ivo Würzner noemde de deelname aan het Gelders Energie Akkoord door de sector, dat inspireert, maar zeker ook het project Keramiek 2030. Dit laatste voorziet in fundamenteel onderzoek. De eerste uitkomsten zijn in 2021 te verwachten. Ook provinciale regeldruk kwam ter sprake. Feitelijk behoren baksteenfabrikanten tot het MKB en bovenmatige regeldruk kan remmen in het ondernemen en innoveren. Dat laatste is juist noodzakelijk om te zorgen dat industrie toekomst houdt en banen kan scheppen.

Het werkbezoek eindigde met een intensieve rondleiding door de fabriek. Verbazing en bewondering wisselden elkaar af. Fractievoorzitter Klaas  Ruitenberg: ‘’Ik kijk voortaan met hele andere ogen naar gebakken bouwproducten en wist niet dat er zoveel komt kijken bij dit ogenschijnlijk eenvoudige product’’.