Vul een zoekwoord in:

Europarlementariër Chahim bezoekt baksteenfabriek

PvdA-Europarlementariër Mohamed Chahim bracht vrijdag 30 oktober een werkbezoek aan de georganiseerde bouwkeramische industrie. De in klimaat- en energievraagstukken op Europeesniveau gespecialiseerde politicus is sterk voorstander van de breedste schouders die de zwaarste (klimaat)lasten moeten dragen. Hoe kijkt hij naar de positie die de baksteenindustrie daarbij inneemt?

Ondanks reisbeperkingen door corona wist Chamin de weg te vinden naar een bezoek aan Wienerberger steenfabriek Kijfwaard-West. 

Na een hartelijke groet door KNB-voorzitter Han Noten volgt een introductie van de energievraagstukken en duurzaamheidsopgave. Voorzitter Noten benadrukt dat de sector overwegend uit familiebedrijven bestaat en een sterk MKB-gehalte heeft.

De Brabander Chahim, van huis uit econometrist en werkzaam geweest als onderzoeker duurzaamheid en circulaire economie bij TNO, blijkt een echt cijferwonder. Daarnaast een oprecht geïnteresseerde en goed over het bedrijfsleven geïnformeerde politicus.

Dat komt van pas in zijn lidmaatschap van de Milieucommissie en plaatsvervangend lidmaatschap van de Industriecommissie van het Europarlement. Daarnaast is hij schaduwrapporteur voor de Europese koolstofbelasting (Carbon Border Adjustment Mechanism). Het is alle reden tijdens het werkbezoek daar bij stil te staan. Maar eerst en vooral gaat het gesprek over de Europese Green Deal en de mogelijkheden tot transitie door de sector. KNB-directeur van Hal grijpt het moment aan om pleidooi te houden voor haalbare klimaatmaatregelen.  

Na afloop is er de erkenning dat de industrie wel CO2-uitstoot maar dat het een buitenbeentje binnen de energie intensieve basisindustrie vormt.