Vul een zoekwoord in:

De Volkskrant: Baksteen terug van nooit weggeweest

Velp, 8 april 2016

De vrijdageditie van Dagblad De Volkskrant d.d. 8 april 2016 grijpt het eeuwfeest van de Amsterdamse School aan voor een lofzang op de baksteen. Journaliste Kirsten Hannema vergelijkt dit basismateriaal voor deze iconische bouwstijl met sex in de jaren vijftig: "iedereen deed het maar niemand had het erover". 

In het artikel beschrijft Hannema het ongelooflijke maar waar gebeurde verhaal van een volgens haar akelig gewoon bouwmateriaal dat uitgroeide tot een stijlicoon. Zij doet dat aan de hand van drie recent verschenen boeken. Dat is "Het Zinderend Oppervlak" van architect en TU Delft-docent Koen Mulder, "Brick, An exacting material" van architect en tijdelijk lector Jan Peter Wingender en het vertaalde koffietafelboek van James W.P. Campbell: "Baksteen - Geschiedenis, Archtectuur, Technieken". KNB ondersteunde de totstandkoming van de eerste twee uitgaven.

Het zeer lezenswaardige artikel verschijnt op een moment dat ook andere dagbladen, zoals het Parool en het FinanciĆ«le Dagblad aandacht besteden aan het eeuwfeest van de Amsterdamse School: "een baksteenarchitectuur dat op zijn honderdste verjaardag weer rockt als The Rolling Stones'' aldus De Volkskrant. Is een passender medium denkbaar? 

Volkskrant artikel over baksteen