Vul een zoekwoord in:

De macht en pracht van bouwkeramiek

Velp, 13 september 2013

Op zaterdag 14 september 2013, tijdens de Open Monumentendag, ontvangt KNB-directeur Ewald van Hal op locatie van een oude steenfabriek in Wijk bij Duurstede het eerste exemplaar van de nieuwe uitgave 'Een andere kijk op Grofkeramiek'.
Het boek is een uitgave van de Stichting Historie Grofkeramiek (SHG) waarmee het de historie, formaten en toepassingen van een groot scala aan keramische bouw-producten onder de aandacht van een breed publiek wil brengen.

In zijn voorwoord citeert de KNB-directeur zin- en balkunstenaar Johan Cruijff: 'Je ziet het pas als je het door hebt'. Grofkeramische bouwproducten zoals baksteen, keramische dakpannen en keramische tegels mogen dan alom in het straatbeeld aanwezig zijn, 'velen ontgaat waarschijnlijk het waarom van de prominente toepassing van dit materiaal in, aan, op, naast en onder gebouwen', aldus Ewald Van Hal.
Volgens de directeur van KNB is de maatschappij gewend geraakt aan en verwend met grofkeramiek maar weet het niet -meer- waarom. Daarmee legt Van Hal een verbinding met het centrale thema van de Open Monumentendag 2013:Macht en Pracht.

Stadspaleizen, grachtenpanden, buitenplaatsen van gegoede burgerij en ook monumentale publieke gebouwen kĂșnnen imponeren dankzij architectuur met grof- oftewel bouwkeramiek. Baksteen en andere bouwproducten uit Nederlandse klei hebben door de eeuwen heen de macht en pracht van deze gebouwen probleemloos bevestigd, en dat niet zonder reden.
"Bouwkeramiek biedt goede argumenten, uit het verleden, in het heden en voor de toekomst", waarmee de KNB-directeur een relatie legt tussen de bewezen successen uit het  verleden en de actuele maatschappelijke discussie over de duurzaamheid van materialen.

De overhandiging van het eerste exemplaar van het boek vindt plaats om 15.00 uur op locatie van de oude steenfabriek De Bosscherwaarden aan de Lek bij Wijk bij Duurstede. Zie ook www.grofkeramiek.nl