Vul een zoekwoord in:

Carbon Leakage status voor bouwkeramiek

Velp, 7 juni 2011

Producenten van bakstenen, keramische dakpannen en gresbuizen lijken na 2012 de CO2-emissierechten kosteloos toegewezen te krijgen. Op 19 mei jl. heeft de Europese Klimaatcommissie ingestemd met het verzoek van de bouwkeramische industrie om plaatsing van baksteen, keramische dakpan en gresbuis op de Carbon Leakage-lijst.

Het Europarlement en de Europese Raad hebben vervolgens 3 maanden de tijd om hun oordeel te vellen over deze status alvorens de Europese Commissie de status na de zomer van 2011 naar verwachting zal bekrachtigen.

Deze status, die overigens aan de meeste industriesectoren is toegekend, werd verdiend nadat de sector in 2010 naar tevredenheid van DG Enterprise en DG Climate had aangetoond aan de daarvoor gestelde criteria te voldoen. De status is namelijk alleen gegund aan bedrijven en sectoren die kunnen bewijzen dat door deelname aan emissiehandel oneerlijke concurrentie ontstaat met bedrijven in landen die geen emissiehandelssysteem hebben. Aan keramische wand- en vloertegels, evenals aan vuurvaste producten en andere keramische materialen was de Carbon Leakage-status al eerder toegekend.