Vul een zoekwoord in:

Boekpresentatie 'Het Zinderend Oppervlak'

Velp, 1 februari 2016

Op initiatief van KNB presenteerde architect en bouwtechnoloog Koen Mulder op vrijdag 29 januari in het geveltheater van Gevel 2016 in Ahoy zijn boek 'Het Zinderend Oppervlak'.

Gevel 2016, boekpresentatie Koen Mulder

Wat aanvankelijk begon als een bijna 19de-eeuwse liefde voor de mogelijkheden van het kleine steentje is voor Koen Mulder, architect en bouwtechnoloog, uitgegroeid tot passie voor het metselwerkverband als patroonkunst. In zijn getekende boek  Het Zinderend Oppervlak  deelt hij zijn kennis over sub- en metapatronen en over de manier waarop het verband als compositiegereedschap en maatsysteem kan functioneren.

Publiek presentatie Zinderend Oppervlak

Koen Mulder reikte het eerste boek uit aan architect Jan Peter Wingender van Office Winhov en lector Material & Design aan de AHK van 2010-2013. 

J.P. Wingender en Koen Mulder

v.l.n.r. Jan Peter Wingender en Koen Mulder
foto: Hennie Raaijmakers, DAPh

Aan hem heeft Mulder in de zomer 2012 zijn vroegste verrichtingen voor het  Zinderend Oppervlak  laten zien. Beide architecten verzorgden lezingen, over het boek en over het keramiekoppervlak van de toekomstige 'baksteengevel'. Onderwerpen die aan bod kwamen waren Metselwerkverband als patroonkunst en compositiegereedschap.

Van de traditionele baksteenverbanden, via de systematiek van laag- en legpatronen, naar nieuwe vormen en technieken en ten slotte Wie legt die prachtige patronen straks? Metselaar of de metselrobot? En waar worden ze dan gemaakt?

Aan de boekpresentatie was op initiatief van  KNB nog een kleine wedstrijd verbonden: Stuur via  facebook uw mooiste zinderend-oppervlak-foto en win een (extra) exemplaar van het boek. De winnaars zijn RenĂ© Coenegracht (Kantoorgebouw Maastricht), Elski (Paula Radcliffe Building Hilversum, Min2 Bouwkunst) en Katja Efting (Sporthal Wethouder Verheijhal, Zwarts & Jansma Arch.). 

Katja Efting DAPh

Katja Effting, DAPh, prijswinnaar fotowedstrijd

Rene Coenegracht, kantoorgebouw Maastricht

René Coenegracht, kantoorgebouw Maastricht, prijswinnaar fotowedstrijd