Vul een zoekwoord in:

18e MasterClass Baksteen inspireert architecten

Gepubliceerd op: 29-09-2022

Voor de 18e keer organiseerde KNB een Masterclass voor architecten. Maar liefst 52 ontwerpende professionals, waaronder opvallend veel jongeren, namen deel. De reacties waren enthousiast en tijdens een afsluitende borrel werd nog lang nagepraat over wat was gehoord en gezien.

KNB had een veelzijdig dagprogramma georganiseerd, samen met Architectuurcentrum FASaDE en Kunsthal KAdE in Amersfoort. Voor deze 18e editie vormde ‘Baksteen als gezicht van de stad’ het centrale thema. In de ochtenduren verzorgden vijf gerenommeerde Masters een lezing gericht op dit centrale thema.

Dagvoorzitter Jan Peter Wingender (OFFICE WINHOV) opende met een lezing over de relatie tussen cultuur en gebouwde omgeving. ’Baksteen is onderdeel van wie wij zijn’. Michiel van Hunen van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed sloot hierop aan met het tonen van de rijkdom van onze baksteenarchitectuur.

Floris Cornelisse (Happel Cornelisse Verhoeven) vervolgde met het leggen van een relatie tussen bouwcultuur en bouwlocatie met zgn. grondtonen als verbindend element. KNB-adviseur Arie Mooiman ging in op de milieuprestatie van klei en van baksteen en belichtte trends in productontwikkelingen. Afgesloten werd door Lieven Nijs (BLAF architecten en Universiteit Gent) die studeert op de rol van baksteen. Zijn opvallende conclusie: smalle baksteen en steenstrips zijn niet het antwoord op de vragen van de toekomst; de kracht van keramiek ligt juist in de historische toepassing: steens draagconstructies met een esthetische functie en een heel lange levensduur. Dát is pas duurzaam.

In de middag volgde een stadswandeling door het historische stadscentrum. Hierbij kon ook een enkele folly worden bekeken, speciaal gemetseld voor de expositie. Aansluitend werd de expositie BAKSTEEN|BRICK bezocht in Kunsthal KAdE inclusief toelichting door de curator.

De jaarlijkse KNB MasterClass baksteen wordt georganiseerd om architecten te informeren en te inspireren om te bouwen met bouwkeramiek.