Vul een zoekwoord in:

"Geen woorden maar Baksteen" - 10e MasterClass Baksteen in Rotterdam hoog gewaardeerd

Velp, 26 september 2012

Het in 2003 door KNB gestarte initiatief, waarbij deelnemers onder de inspirerende leiding van twee masters in baksteenarchitectuur de unieke, eigen vormentaal van baksteen leren doorgronden, blijkt ook in 2012 weer een succesformule. Tijdens de speciale jubileumeditie op woensdag 26 september j.l. geven Hans van der Heijden (Architectenbureau biq, Rotterdam) en Alexander Pols (Architectenbureau Hans Kohlhoff, Rotterdam) een verrassende inkijk op de fraaie baksteenarchitectuur die tussen 1930 en 1950 gerealiseerd is in Rotterdam.

Rondgang in en rond het Museumkwartier
De inspirerende locatie van de MasterClass, de monumentale Arminiuskerk uit 1896 ademt warmte, stijl en geschiedenis. Na een welkomstwoord door KNB nemen de Masters het woord en geven een korte introductie over de bouwsituatie in Rotterdam in de genoemde periode voor en na de tweede wereldoorlog en de meest invloedrijke architecten in die tijd. Daarna volgt een uitgebreide rondgang in en rond het Museumkwartier en het centrum van Rotterdam.

MasterClass 1

De rondgang eindigt rond 12 uur in de museumtuin van museum Boijmans van Beuningen waar de Masters de uitdagende ontwerpopdracht voor de middag introduceren: 'Ontwerp een aansprekende toegangspartij voor de beeldentuin die uitsluitend uit baksteen en metselspecie mag bestaan'. De nu aanwezige toegang bestaat op dit moment namelijk uit een heel simpel bruggetje met een lelijk stalen hek die geen recht doet aan de fraaie museumtuin.

MC2

Ontwerpopdracht en voordrachten
Na de lunch start Hans van der Heijden met een uitgebreide voordracht over het kunstgebouw the Bluecoat in Liverpool (UK) dat in 2008 werd opgeleverd. Dit baksteenrijke ontwerp kreeg vele prijzen en werd genomineerd voor de Mies van der Rohe Award.

MC4

Daarna moeten de deelnemers in groepjes van twee zelf aan de slag met de ontwerpopdracht want voor een optimale interactie is ook dit jaar weer gekozen voor een workshop. De deelnemers werken gedurende twee uur intensief aan de opdracht. Daarbij wordt vurig gediscussieerd, intensief geschetst en getekend.

MC5

De ontwerpsessie wordt alleen onderbroken door de presentatie van Alexander Pols die een persoonlijke inkijk geeft in de wijze waarop hij en het bureau van Hans Kohlhoff baksteen in de ontwerpen toepast. Hieruit blijkt ondermeer zijn fascinatie voor massieve gebouwen, Berlijn 'met zijn vele  'blinde muren' als belangrijk inspiratiebron,  de voorliefde voor tectoniek in de gevel en het benadrukken van verticale lijnen bij hoge gebouwen. Daarnaast laat Alexander aan de hand van projecten zien hoe dilataties 'verstopt' kunnen worden in het gevelontwerp waardoor de illusie wordt gewekt dat het om massief dragend metselwerk gaat.

Aan het eind van de dag geven de deelnemers voor de hele groep een korte presentatie van hun ontwerp voor de ingangspartij van het museumpark. Bij het eindresultaat stellen de Masters de nodige kritische vragen, geven complimenten en/of geven suggesties voor verbetering. De dag wordt passend afgesloten met een hapje en een drankje.


MC1Dat de jubileumeditie van MasterClass goed is gevallen blijkt ook uit de evaluatieformulieren. De gemiddelde uitkomst op de laatste vraag: 'Hoe beoordeelt u de cursus als geheel' is een  8-. Een prima resultaat en voor de deelnemers tevens 7 PBO-uren van BNA. Op naar de 11e editie!