Afbeelding 7

Thema's

Kwaliteitseisen

Straatbakstenen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Verschillende keurmerken, waaronder het Nederlandse KOMO-certificaat en de Europese CE-markering waarborgen een constante hoge kwaliteit.

KOMO-certificaat

Voor straatbaksteen bestaat reeds jarenlang een - vrijwillig - systeem van kwaliteitsborging dat onder de vertrouwde vlag van KOMO wordt gevoerd. De belangrijkste kenmerken van deze certificering zijn een selectie van specifiek voor straatbaksteen geldende eisen zoals wateropname en buigtreksterkte. Daarnaast vindt er een externe controle plaats van productieproces en het eindproduct.

De certificering wordt bij alle producenten uitgevoerd door de officieel erkende instellingen Kiwa en IKOB-BKB op basis van de Nationale Beoordelingsrichtlijn 'BRL 2360 straatbaksteen'. De eisen die in dit kader aan straatbaksteen worden gesteld, zijn ontleend aan de Standaard RAW Bepalingen.

CE-marketing

Met de introductie van de Europese norm NEN-EN 1344 gelden ook op Europees niveau normeringen voor bestrating. De productnorm NEN-EN 1344 vormt de basis voor de CE-markering - de verplichte wijze waarop producenten de bouwproducten specificeren voor een beoogde toepassing.

De EU-markering beschrijft minder strenge kwaliteitseisen dan de Nederlandse RAW bepalingen. Hieronder staat een vergelijkend overzicht van kwaliteitseisen.

Eigenschappen RAW bepalingen EU-normering
Wateropname volume % 4-12 % geen eis
Wateropname gewicht % 2-6% geen eis
Minimale buigtreksterkte > 6 N/mm2  
Gemiddelde buigtreksterkte > 10N/mm2  
Gemiddelde druksterkte > 100 N/mm2  
Buigbreekbelasting individueel > 64 N/mm2  
Buigbreekbelasting gemiddeld > 80 N/mm2 Klasse T4
Gemiddelde bezwijkbelasting >15 kN  
Slijtweerstand Max 750 mm3 klasse A2
Stroefheid (u.s.r.v.) > 55 klasse U3
Vorstbestendigheid Ja Klasse FP100
Zuurbestendig G<7%  
Bouwstoffenbesluit    
Afmetingen 0,4 wortel d mm  
Maatspreiding 0,6 wortel d mm Klasse R1