Afbeelding 7

Thema's

De voordelen

DE BESTE ARGUMENTEN LIGGEN OP STRAAT

Weinig bouwproducten zijn zo nauw met het Nederlandse natuur- en cultuurlandschap verbonden als straatbaksteen. Straatbakstenen worden geproduceerd uit grondstof van eigen bodem - de beddingen van onze rivieren. Fabrikanten mengen verschillende kleisoorten. 

Een groot deel van de bestrating in Nederland bestaat uit straatbaksteen. Architecten, aannemers en opdrachtgevers kiezen voor straatbaksteen vanwege de duurzame en esthetische kwaliteiten en de ruime toepassingsmogelijkheden. Bovendien dragen gebakken klinkers bij aan een positieve beleving van de openbare ruimte. De voordelen op een rij:

Duurzaam
Straatbakstenen zijn hoogwaardige producten. Het product dankt zijn sterke eigenschappen aan de uitstekende samenstelling van de klei en de moderne technieken die worden toegepast tijdens het bakproces. Straatbakstenen worden in een computergestuurd proces gebakken bij een temperatuur van ruim 1000 °C. Hierdoor verkrijgen de stenen hun unieke hard- en slijtvastheid.

Budgetvriendelijk
Straatwerken met baksteen gaan lang mee. In veel historische binnensteden ligt tot op de dag van vandaag hetzelfde straatwerk als eeuwen geleden. Bovendien zijn straatbakstenen meer dan één keer te gebruiken. Door hergebruik is dit materiaal budgetvriendelijk.

100% natuurlijk
De hoogwaardige klei zorgt voor een natuurlijke uitstraling.

Mooi en veelzijdig
Een bakstenen straatdek oogt bijzonder - ook op detailniveau. Van dichtbij is de grote variëteit in structuren zichtbaar: van glad tot bezand, met een verouderde uitstraling of juist geglazuurd. Deze perfectie in detaillering komt goed tot zijn recht in constructies als trappen, kades en brughoofden.

Gebakken klinkers zijn in veel uitvoeringen verkrijgbaar. Door te componeren met verschillende kleuren, formaten en patronen, krijgt ieder straatwerk een eigen uitstraling.

Straatbaksteen draagt bij aan een positieve, harmonische beleving. De natuurlijke uitstraling van gebakken klinkers is goed te combineren met andere bestratingsmaterialen, zoals natuurstenen banden en bollende keien.

Kleurecht en kleurvast
Gebakken klinkers bevatten geen kunstmatige kleurstoffen en zijn kleurecht. Door het natuurlijke afslijtingproces, wordt de kleur na verloop van tijd alleen maar mooier en warmer.

Onderhoudsvriendelijk
Straatbakstenen zijn bestand tegen uitzonderlijke omstandigheden. Dankzij hun relatief gladde oppervlak, hechten vuil, mos en algen zich moeilijk. De methode en de intensiteit van onderhoud is afhankelijk van het gebruik van het straatdek. In alle gevallen zijn straatbakstenen gemakkelijk te behandelen, zonder gevaar voor beschadiging.

Milieuvriendelijk
Straatbakstenen bevatten geen elementen die schadelijk zijn voor het milieu. Fabrikanten streven ernaar de productie van straatbaksteen zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Tijdens het productieproces wordt gewerkt met de nieuwste tunnelovens . Deze besparen veel energie. De emissie is bovendien aanzienlijk gereduceerd door het gebruik van aardgas. 

De stenen worden uit klei gebakken. De winning van klei heeft een positieve invloed op de natuur bij rivieren. Oude kleiwinningen herstellen zich omdat de grondstof klei automatisch door de rivieren wordt aangevuld.