Afbeelding 3

Thema's

De Rijswaard

Rijswaard logo

 

Profiel

Steenfabriek De Rijswaard BV levert al sinds 1900 bakstenen voor de woning-
en utiliteitsbouw. In meer dan honderd jaar groeide de fabriek uit tot een
solide onderneming met een productiecapaciteit van ruim 120 miljoen stenen per jaar. Innovatie is een van de belangrijkste speerpunten binnen De Rijswaard. Deze innovatieve productieomgeving draagt niet alleen bij aan een kwalitatief hoogwaardig product, maar zorgt ook voor een hoge mate van efficiëntie in het productieproces.

MVO

Bij De Rijswaard wordt innovativiteit ingezet om duurzaam te produceren. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat bij ons hoog in het vaandel. In het constante streven naar een zo laag mogelijk energiegebruik laat de steenfabriek zien dat efficiënte productie en milieuzorg hand in hand gaan. Zo beschikt de steenfabriek over twee eigen WKK-installaties, waarmee vrijgekomen warmte uit onze rookgassen wordt teruggewonnen en omgezet in nieuwe energie.

Restwarmte die vrijkomt tijdens het afkoelingsproces van de stenen wordt hergebruikt in de drogerij. Via een uniek energiemonitoringsysteem houden we nauwgezet in de gaten hoeveel kubieke meter gas wordt gebruikt tijdens het bakken van de stenen. Maar niet alleen het machinepark zorgt voor besparingen. Ook leidingen en muren van oven en drogerij zijn zoveel mogelijk geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen.  

Onze fabriek voldoet aan de strengste eisen voor de uitstoot van rookgassen. Zo beschikken we over een rookgasreinigingsinstallatie die eventueel aanwezige roetdeeltjes uit de rookgassen filtreert. Dankzij onze eigen waterzuiveringsinstallatie kan vuil spoelwater weer hergebruikt worden in het productieproces.

Het landschap in onze wingebieden beschermen we eveneens. Dit door ervoor te zorgen dat de afgegraven gebieden heringericht worden, en wel op zo'n manier dat de natuur weer volledig zijn gang kan gaan.

Ook zien we erop toe dat het gebruik van milieuschadelijke stoffen in de fabriek tot een minimum beperkt wordt. Er wordt veel aandacht besteed aan veiligheid, kennis en opleiding van onze medewerkers. Door een goede housekeeping en met behulp van moderne afzuiginstallaties zorgen we bijvoorbeeld voor een zo stofvrij mogelijke werkomgeving.

Rijswaard - drogerijRijswaard - stofafzuiging